Nenek 85 Tahun, Nguyen Thi Ro Menghabiskan Masa Berjam Di Laut

Share

Nguyen Thi Ro Menghabiskan Masa Berjam Di Laut Demi Menyara Anaknya Yang Kurang Upaya

Berusia 85 tahun tapi masih kuat bekerja setiap hari demi menyara anaknya 61 tahun yang kurang upaya. Setiap awal pagi Nguyen Thi Ro akan bangun dan mengutip kerang dan kupang untuk dijual di pasar.

Nguyen 85 Tahun Sara Anak 61 Tahun Yang Kurang Upaya
 

Untuk mendapatkan lebih banyak kerang dan kupang, Nguyen terpaksa berada di persisir pantai selama berjam-jam. Bayangkan apa yang akan berlaku pada tubuh dan kulit Nguyen. Pedih dan gatal-gatal. Namun itu perkara biasa buat wanita ini, kerana hanya cara ini sahaja yang Nguyen boleh buat demi menyara anaknya setelah kematian suaminya semasa dia berumur 70 tahun.

Nguyen 85 Tahun Sara Anak 61 Tahun Yang Kurang Upaya

Nguyen dan suaminya mengambil seorang anak angkat kerana dia tidak boleh mengandung. Namun mereka tidak menyangka yang anak perempuan itu mengalami masalah gangguan mental. Selepas mendapatkan pemeriksaan doktor, mereka diberitahu yang anak angkatnya tidak akan mampu untuk menjaga dan menguruskan diri sendiri.

Walaupun anak angkatnya tidak normal seperti kanak-kanak lain, Nguyen dan suaminya tidak berputus asa malah berazam untuk terus menjaganya. Ditakdirkan suami Nguyen terlebih dahulu meninggalkan mereka.

Nguyen 85 Tahun Sara Anak 61 Tahun Yang Kurang Upaya
 
 

Kini tinggal Nguyen bersendirian menjaga anak angkatnya. Hebat walaupun sudah berusia 85 tahun tetapi masih kuat berusaha demi menyara hidupnya dan juga anak angkatnya.

Penduduk kampung yang bersimpati dengan nasib Nguyen, mereka selalu membantunya dengan membeli kerang dan kupang agar Nguyen dapat pulang awal dan seterusnya boleh berehat.

Nguyen 85 Tahun Sara Anak 61 Tahun Yang Kurang Upaya

Kesemua duit hasil dari jualan kerang dan kupang Nguyen gunakan untuk rawatan dan ubat-ubatan anaknya walaupun dia juga perlukan beberapa rawatan untuk merawat kulitnya kesan dari berendam berjam-jam mencari kerang dan juga kupang.

Hidup yang dilaluinya mungkin payah dan perit, namun Nguyen tidak boleh berhenti dan perlu terus optimistik dan ceria demi anak kesayangannya
.
Resource : cocomy.net & en.goodtimes.my