Cara Berkesan Merawat dan Menghilangkan Sakit Senggugut

Share
Cara Berkesan Merawat dan Menghilangkan Sakit Senggugut4

Cara berkesan merawat serta menghilangkan sakit senggugut.

Senggugut dalam Bahasa Inggeris disebut sebagai menstrual cramps dan dalam bahasa perubatan pula lebih dikenali sebagai dysmenorrhea. Senggugut merupakan keadaan yang dialami oleh wanita sebelum atau ketika haid.

Senggugut merupakan suatu keadaan dimana anda akan merasakan kesakitan yang mencucuk atau seperti kejang yang menyakitkan dibahagian bawah abdomen anda. Bagi sesetengah wanita, keadaan yang disebabkan oleh senggugut ini memberikan ketidakselesaan dan akan turut mempengaruhi mood serta aktiviti harian mereka.

Tempoh berlakunya senggugut pula berbeza untuk setiap wanita. Ada yang mengalaminya pada hari pertama haid sahaja pada setiap bulan, ada yang mengalaminya sebelum haid dan ada juga yang mengalaminya selama beberapa hari dan tahap kesakitan juga bergantung pada setiap individu.

Cara Berkesan Merawat dan Menghilangkan Sakit Senggugut5

Senggugut kebiasaannya diakibatkan oleh beberapa masalah kesihatan seperti endometriosis atau uterine fibroids. Kunci utama untuk mengurangkan serta menghilangkan sakit senggugut adalah dengan merawat masalah-masalah tersebut.

Jika kesakitan senggugut bukan disebabkan oleh masalah-masalah tersebut, ia akan berkurang seiring dengan bertambahnya usia dan akan turut berkurang selepas wanita bersalin.

Simptom senggugut

Simptom yang kebiasaannya berlaku ketika anda mengalami senggugut adalah:

 1. Sakit yang mencucuk-cucuk dan rasa sakit akibat kekejangan dibahagian bawah abdomen.
 2. Kebas dan rasa sakit yang berpanjangan serta tidak berkurang.
 3. Rasa sakit yang kemudiannya merebak ke bahagian bawah belakang anda dan juga ke bahagian paha.
AVvXsEgqRQyNT21KlXdb1b09kIhEj90lOAbTDskY6JQFy lA2oqDIXfc6A9WLljOh29ooDuKId9L5dC3I 5wi fDR LSdya8tJ6ov2Ftt4BNLJd4AESSyL1DUy2PDQZNpTr1FdVBiksoYCCYabw7H8ojJ7OjfwBYKOev9uPBGND7 lypC1tOyL1NfnU XnYHjA=s16000

Selain itu, ada beberapa simptom lain yang turut dialami oleh sesetengah wanita ketika mengalami senggugut. Antaranya ialah:

 1. Rasa sakit kepala.
 2. Rasa pening.

Punca-punca berlakunya senggugut

Ketika anda sedang mengalami haid, uterus anda akan mulai mengecut. Bahan-bahan yang bersifat hormon seperti prostaglandins akan mengakibatkan rasa sakit ketika pengecutan uterus. Lebih tinggi kandungan prostaglandins akan mengakibatkan kesakitan senggugut yang lebih teruk. Selain itu, terdapat beberapa lagi punca berlakunya senggugut seperti:

 • Endometriosis. Bagi keadaan yang menyakitkan ini, tisu yang melapisi uterus akan berada diluar uterus. Kebiasaannya ia akan berada pada fallopian tube, ovari atau akan melapisi pelvis.
 • Uterine Fibroids. Ia merupakan ketumbuhan yang bukan kanser yang akan berada pada dinding uterus sekaligus mengakibatkan kesakitan.
AVvXsEhaOJco1tybHTbxuONwUL3ApfJ7CfyAjncOAQY7ZpGroxHkpQdLKTg AtsQPgBBlccjDrCGCP6jb7qUX9Y7qtYnjcFL6AFzaDuQd5F3JUZ z2xM4hAny1ysHpNgTginnleQMcmglTZ9h0x2PfbNaEM2m7 LxCT9cp31BKZS1MAtXcgF1t9GAfYWoELOSw=w400 h279
 • Adenomyosis. Keadaan ini merupakan keadaan dimana tisu yang melapisi uterus membesar menjadi lapisan berotot disekitar uterus.
 • Pelvic inflammatory disease (PID). Ia merupakan jangkitan terhadap organ peranakan wanita yang biasanya disebabkan oleh penyebaran bakteria hasil daripada hubungan seksual.

Bila anda perlu mendapatkan rawatan daripada doktor?

Jika anda baru sahaja melalui proses haid dalam tempoh beberapa tahun sebelum ini dan mengalami senggugut, anda tidak perlu risau akannya kerana ia merupakan perkara biasa.

AVvXsEhD4ZM1AnFRw5VNgIQLfC6BFWR8P5oc0LMhmSjTMppngiZQXa92eMai0qucn1 mo7KZmWkW4F79vzMHt8ustwuVftSkMgEIwREMLSBXWgOa1eHiTkAiN6xcLKNwcU4Kfza2I5yvsZG69lA NZUI N9p2gJ1QUx3xUCW3pdBrzLO6xoLDga

Namun, jika senggugut anda sentiasa mengganggu aktiviti harian anda setiap kali anda haid, dan simptom-simptom yang dinyatakan di atas menjadi semakin teruk, atau anda berusia lebih dari 25 tahun dan baru sahaja mengalami senggugut yang teruk, maka anda perlu berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat serta rawatan lanjut.

Antara cara berkesan untuk merawat menghilangkan sakit senggugut

Selepas anda melakukan diganosis, doktor pastinya akan mencadangkan anda untuk menerima beberapa jenis rawatan seperti:

AVvXsEjeCcpYzgIkhUY00osczl6mXL ke6XbxKc 7W5o6FCJx cxWOwS7Hh 1OO wz55RNeX vx5AxpiotWEJmKn3Xbv aoWGn0yJf
 • Pain relievers. Ubat tahan sakit seperti ibuprofen atau naproxen sodium akan diberikan bermula daripada hari yang anda jangkakan anda akan mengalami haid. Anda juga perlu mengambil ubat tersebut apabila anda mula haid pada setiap bulan, atau sebaik sahaja anda merasakan simptom tersebut ada pada anda dan berterusan untuk beberapa hari atau sehingga simptom tersebut hilang.
 • Hormon mengawal kehamilan. Pil untuk mengawal kehamilan kebiasaannya mempunyai hormon yang akan menghalang ovulasi dan juga akan mengurangkan kadar kesakitan yang diakibatkan oleh senggugut. Anda juga boleh mendapatkannya melalui suntikan, patch yang dipakai pada kulit atau implant yang diletakkan dibawah lengan anda.
AVvXsEiRx8oHB6t3WpMjE tphHX9iHomSkq6QQfI1mHzbY4TaZWRyfXjZS8aHO8 QifAbDRlsnKnHn5QR6BMOEltFFhlMO3wr48vjNcaZrfTOZ2QlVbnK7iyoFVFC4DGVBajPV0XCqjTw8CwSBWlvtmJneaQ31ZYNk88OXqDDOOF09IuLJed4Yr7mr4niQKHug=s16000
 • Pembedahan. Jika senggugut anda disebabkan oleh faktor-faktor seperti endometrisis atau fibroid, pembedahan mampu untuk menyelesaikan masalah tersebut.
 • Mengambil supplement atau herba. Banyak jenis herba yang selalu disyorkan oleh petua orang lama. Memang banyak yang berkesan. Antara yang paling popular ialah halia. Caranya, ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam untuk dijadikan teh.

Selain halia, anda juga boleh meminum teh hijau, air asam jawa, madu, atau jus daun betik bagi menghilangkan sakit senggugut.

AVvXsEg1G3BbUmoaOygeN9IL2RqQMerl1KmQ0v3jUQWmrHAj40SEvyIV77adH6xm5AZTKSn

Antara supplement yang disyorkan dalam bentuk pil biasanya terdiri daripada magnesium, vitamin D, dan minyak ikan yang kaya dengan Omega-3 seperti pati ikan haruan.

Supplement dan herba sangat sesuai untuk membantu wanita-wanita yang mengalami masalah senggugut. Ia juga mampu untuk merawat keputihan dan membekalkan tenaga serta berbagai lagi khasiat untuk badan anda.