Akira Toriyama Meninggal: Pengaruh Besar Sang Pencipta Dragon Ball

Share

Akira Toriyama Meninggal, Kehilangan yang Menggoncangkan Dunia Anime dan Manga

Akira Toriyama Meninggal: Pengaruh Besar Sang Pencipta Dragon Ball

Akira Toriyama, pencipta berpengaruh bagi manga dan francais anime “Dragon Ball,” telah meninggal dunia pada usia 68, seperti yang diumumkan pada hari Jumaat. Laman web rasmi francais tersebut mengatakan Akira Toriyama meninggal pada 1 Mac akibat gumpalan darah di otak.

Upacara pengebumian telah diadakan dengan hanya ahli keluarga terdekat Toriyama. Tarikh bagi acara perpisahan rasmi belum diumumkan.

Akira Toriyama Meninggal Pengaruh Besar Sang Pencipta Dragon Ball 11

Kiriman di laman web itu menyatakan kesedihan dan penyesalan atas kematian mendadak Toriyama, menyebut bahawa beliau “dengan penuh semangat bekerja pada banyak projek” dan “ada banyak lagi perkara yang ingin dia capai.”

Akira Toriyama Meninggal, Kehilangan yang Menggoncangkan Dunia Anime dan Manga

Kiriman tersebut juga menyatakan rasa syukur kepada peminat-peminat Toriyama.

“Beliau disokong oleh begitu ramai orang dari seluruh dunia yang membolehkannya terus menerus melaksanakan usaha kreatifnya selama lebih daripada 45 tahun,” katanya.

“Kami dengan tulus berharap bahawa dunia karya unik Akira Toriyama akan terus disayangi oleh semua orang untuk masa yang lama. Terimalah ucapan terima kasih terdalam kami atas kebaikan dan persahabatan anda sepanjang hayatnya,” tambahnya.

Tidak dapat disangkal bahawa karakter-karakter ciptaannya telah membawa senyuman pada berjuta orang di seluruh dunia. Hampir setiap anak-anak dan orang dewasa mengenali dan pernah mendengar tentang Si Goku dan pengembaraan luar biasanya, serta berjuta-juta meme yang terinspirasi dari Dragon Ball.

Pengaruh Dragon Ball di Seluruh Dunia

Akira Toriyama Meninggal: Pengaruh Besar Sang Pencipta Dragon Ball

Secara khususnya, “Dragon Ball,” yang mula disiarkan pada tahun 1984, menjadi fenomena antarabangsa dan salah satu siri manga terlaris dan terlaris sepanjang zaman, dengan lebih daripada 260 juta salinan dijual di seluruh dunia di lebih daripada 20 buah negara.

Adaptasi anime “Dragon Ball,” termasuk “Dragon Ball Z” dan “Dragon Ball Super,” menjadi sangat popular di luar negara dan telah disiarkan di lebih daripada 40 buah negara.

Akira Toriyama Meninggal, Kehilangan yang Menggoncangkan Dunia Anime dan Manga

Siri ini melahirkan pelbagai produk, termasuk figura aksi, kad tukar, pakaian, dan permainan video, menjadikannya sebagai mega-franchise. Tajuk permainan video berdasarkan francais ini juga mencapai populariti yang sangat meluas.

Penghargaan untuk Sang Maestro Manga

Toriyama dan “Dragon Ball” telah diberi penghargaan kerana mempengaruhi banyak pencipta terkenal, dan ucapan penghormatan mengalir dari seluruh dunia selepas kematian beliau diumumkan.

Eiichiro Oda, pengarang “One Piece,” mengakui Toriyama sebagai pengaruh yang signifikan dalam kerjanya, dan membuat kenyataan di laman web rasmi Shonen Jump meratapi kehilangan salah seorang raksasa industri ini.

Akira Toriyama Meninggal: Pengaruh Besar Sang Pencipta Dragon Ball

“Terlalu cepat… kesedihan melanda saya apabila saya berfikir bahawa saya tidak akan pernah melihatnya lagi,” katanya dalam kenyataan tersebut. “Semoga syurga menjadi dunia yang gembira seperti yang diimpikannya.”

Mr. Eiichiro Oda

Warisan dan Karya-Karya yang Tetap Hidup

Impak Toriyama dalam bidang kreatif meluas di luar Jepun.

Pengarah Perancis, Pierre Perifel, telah mengatakan “Dragon Ball” sebagai inspirasi untuk kerjanya dalam filem animasi DreamWorks “The Bad Guys,” dan Ian Jones-Quartey, seorang pengeluar siri animasi Amerika popular “Steven Universe,” telah menyatakan kagum kepada “Dragon Ball” dan “Dr. Slump,” menyatakan bahawa beliau menggunakan reka bentuk kenderaan Toriyama sebagai rujukan untuk ciptaan sendiri.

Akira Toriyama Meninggal, Kehilangan yang Menggoncangkan Dunia Anime dan Manga

Pada sidang media Jumaat, Setiausaha Utama Kabinet, Yoshimasa Hayashi, memberi ulasan kematian Toriyama, menyatakan “Toriyama mencipta karya yang disukai bukan sahaja oleh orang Jepun, tetapi juga oleh mereka di luar negara.”

“Kami mengucapkan takziah ikhlas pada hari berkabung ini.”

Toriyama menerima banyak penghargaan sepanjang kerjayanya yang cemerlang, termasuk Anugerah Manga Shogakukan dan pingat sebagai Kesatria Order of Arts and Letters oleh kerajaan Perancis pada tahun 2019.

Kenangan akan Akira Toriyama akan tetap hidup melalui banyak karya ciptanya yang belum tergantikan. Meskipun ia telah berpulang, projek terbarunya iaitu adaptasi video game dari karyanya tahun 2000, Sandland, dijadualkan terbit pada April tahun ini. Kamu masih boleh menikmati idea-ideanya meskipun beliau telah tiada.

Akira Toriyama Meninggal, Kehilangan yang Menggoncangkan Dunia Anime dan Manga

Gaya ilustrasinya yang khas sangat mudah dikenali dan memberikan kegembiraan yang tersendiri. Dragon Ball telah ditayangkan di lebih dari 80 negara. Meskipun sang maestro telah tiada, warisannya akan tetap hidup, didukung oleh kualiti abadi karya-karyanya sebagai karya seni yang luar biasa.

Semoga generasi-generasi mendatang menemukan hiburan dalam karya-karyanya dan menikmatinya sebanyak yang kita nikmati.